Вживання фруктів може знизити ризик серцевих захворювань, раку та інсульту. Дізнайтеся, які фрукти можна їсти при цукровому діабеті.
Ви могли чути, що не можна їсти фрукти, якщо у вас цукровий діабет. У фруктах є вуглеводи та такий натуральний цукор, як фруктоза, яка може підвищити рівень цукру в крові.
Але фрукти все одно можуть бути частиною вашого плану харчування. В них повно вітамінів, мінералів та потужних рослинних сполук, які називаються фітохімікатами.
Завдяки фітохімікатам, вживання фруктів може знизити ризик серцевих захворювань, раку та інсульту та покращити загальний стан здоров’я.
Як вибрати пензлик для макіяжу для чутливої шкіри
Це важливо, оскільки цукровий діабет пов’язаний із підвищеним ризиком серцевих захворювань та інших проблем.
У багатьох фруктах теж багато клітковини. Клітковина уповільнює травлення, допомагаючи запобігти стрибкам цукру в крові. Це також змушує вас почуватися ситішими, що може допомогти вам зберегти здорову вагу.
Як правильно мити руки: рекомендації ВОЗ
Як фрукти впливають на рівень цукру у крові?
Оскільки вони містять вуглеводи, фрукти підвищують рівень цукру в крові. Тому дуже важливо, щоб підрахувати вуглеводи, які ви їсте і збалансувати їх дієтами і способом життя.
Якщо у вас виникають проблеми з контролем рівня цукру в крові, негайно повідомте про це лікаря.

На одну порцію фруктів припадає 15 грамів вуглеводів. Але розмір порції може бути самим різним залежно від виду фруктів. Наприклад, ви отримуєте 15 грамів вуглеводів з:
- 1/2 середнього яблука або банана
- 1 склянка ожини або малини
- 3/4 склянки чорниці
- 1 1/4 склянки цілої полуниці
- 1 склянки медової дині
- 1/8 склянки родзинок
Вуглеводи – не єдина величина, на кількість якої слід звертати увагу. Глікемічний індекс (ГІ) вимірює, як їжа впливає на рівень цукру в крові. Продукти, які мають низький рівень, піднімають його повільно.
Чому корисний йогурт та як його вибирати, щоб отримати максимальну користь?
Глікемічний індекс показує з якою швидкістю продукти розщеплюються та перетворюються на глюкозу.
Вживання в основному їжі з низьким вмістом ГІ може допомогти вам контролювати рівень цукру в крові. Але вона не завжди може бути корисною для вас.
Цукерка та чашка коричневого рису можуть мати однакове значення ГІ. Обов’язково пам’ятайте про корисне харчування, вибираючи, що їсти.
Велика порція їжі з низьким вмістом ГІ зазвичай підвищує рівень цукру в крові настільки ж, як і невелика кількість їжі з високим ГІ.
Тож експерти також використовують глікемічне навантаження (GL), вимірювання, яке включає розмір порції, а також число ГІ, щоб надати більше деталей про ефекти фруктів на здоровя.
Наприклад, апельсин має ГІ 52, але глікемічне навантаження 4,4, що є низьким. Цукерка з ГІ 55 може мати GL 22,1, що є високим.
Що робити при сонячному ударі: поради
Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті: розумні межі
Навіть невеликі порції певних продуктів можуть сильно змінити рівень цукру в крові. Тому обов’язково:
- Слідкуйте за розмірами порцій, особливо з сухофруктами. Дві столові ложки родзинок містять таку ж кількість вуглеводів, як і невелике яблуко.
- Вибирайте свіжі або заморожені фрукти, коли можете. Оброблені фрукти, такі як яблучне пюре і консервовані фрукти в сиропі або соку, часто містять більше вуглеводів і можуть підвищити рівень цукру в крові вище, ніж свіжі фрукти.
- Коли ви їсте сушені або оброблені фрукти, перевірте етикетку. Багато хто з виробників додає цукор.
- Не переходьте на фруктовий сік. У ньому багато вуглеводів: вісім унцій яблучного соку містять 29 грамів вуглеводів. І в ньому немає клітковини, щоб уповільнити травлення та запобігти стрибкам цукру в крові, як у цілих фруктів. Дослідження навіть пов’язують вживання великої кількості фруктового соку з вищим ризиком розвитку діабету 2 типу.
- Розосередьте фрукти протягом дня. Замість двох порцій на сніданок, їжте одну за сніданком, а іншу в обід або як перекус.
Найздоровіші фрукти для хворих на діабет
Усі фрукти містять вітаміни, фітохімікати та інші речі, які роблять їх корисними для вас.

Але, задумавшись над питанням – які фрукти можна їсти при цукровому діабеті – вам слід пам’ятати, що деякі, знижують ваші шанси на хронічне захворювання:
- Ожина. Одна чашка сирих ягід має 62 калорії, 14 грамів вуглеводів і 7,6 грамів клітковини.
- Полуниця. Одна чашка цілої полуниці містить 46 калорій, 11 грамів вуглеводів і 3 грами клітковини.
- Помідори. Одна чашка нарізаних помідорів містить 32 калорії, 7 грамів вуглеводів і 2 грами клітковини.
- Апельсини. Один середній апельсин містить 69 калорій, 17 грамів вуглеводів і 3 грами клітковини.
Фрукти з низьким вмістом ГІ
Клітковина у свіжих фруктах допомагає знизити показники більшості із них за шкалою ГІ. Приклади включають:
- Яблука
- Апельсини
- Банани
- Манго
- Груші
Фрукти з високим вмістом ГІ
Кілька плодів знаходяться на верхньому кінці шкали ГІ (70 і вище).
До них належать:
- Ананас
- Кавун
Джерело: www.webmd.com/